Pokrzywa w kuchni
Nie od dzisiaj wiadomo, że zioła w zbawienny sposób wpływają na organizm. Właśnie tak jest w przypadku pokrzywy. Nasze babcie polecają nam ową roślinę ze względu na jej wyjątkowe właściwości lecznicze. Jednak Pokrzywa może być również wykorzystywana w naturalny sposób w kuchni. Na co wpłynie oraz jakie dania stworzyć z jej udziałem?
Właściwości pokrzywy
Właściwości lecznicze pokrzywy są wykorzystywane w medycynie od wieków. Pokrzywa w ekspresowym tempie pomaga na dolegliwości bólowe brzucha. Skutecznie zwalczy kolkę oraz uciążliwe zaparcia. Polecana jest na zgagę, a głównym atutem jest fakt, że można ją bezpiecznie stosować w czasie ciąży. Dla kobiety to szczególnie męczący czas, kiedy nie może skorzystać ze środków medycznych. Właśnie wtedy warto wykorzystać pokrzywę. Wzmacnia ona skórę oraz paznokcie, a wszystko dzięki ogromnej dawce witamin, która zawiera. Ponadto pomaga na bóle reumatyczne.
Pokrzywa w kuchni – przepis na pyszne danie
Pokrzywa to roślina, która może z powodzeniem być wykorzystywana w kuchni. Sprawdzi się idealnie jako zamiennik szpinaku.
Wiosenny makaron z pokrzywą
– 200 g makaronu
– 400 g pokrzywy
– 1 ząbek czosnku
– dwie średnie marchewki
– 4 duże pomidory
– przyprawy
Makaron ugotuj al dente. Podsmaż czosnek. Następnie dodaj pokrzywę i pokrojoną marchewkę. Duś pod przykryciem przez 10 minut z małą ilością wody. Zblenduj pomidory i dodaj do reszty. Przypraw bazylią, oregano, solą i pieprzem. Wymieszaj sos z makaronem.
Tak przygotowane danie z pewnością zachwyci każdego fana włoskiej kuchni. Jest to idealna propozycja na obiad.
Zielone smoothie mango-pokrzywa
-1 duże mango
– pół szklanki lodu
– garść pokrzywy
Lód zblenduj z pokrzywą i mango. Pij zaraz po zrobieniu
Koktajl z pokrzywą to idealna przekąska na gorący letni dzień. Wspaniałe sprawdzi się podczas upałów.
Warto korzystać z leczniczych właściwości pokrzywy. Aby lepiej smakowała, zamiast w formie herbaty można przyrządzać ją na obiad czy jako przekąskę na słodko.