Cukry, które mają zły wpływ na nasz organizm
Cukry w diecie to zmora wielu osób, jednak warto pamiętać, że są one niezbędne, jednak należy zwrócić uwagę, by były one korzystne dla naszego organizmu.
Czy wszystkie węglowodany są złe? Oczywiście, że nie, nasz organizm potrzebuje tych dobrych do prawidłowego funkcjonowania. Węglowodany to nic innego jak cukry, charakteryzują się roślinnym pochodzeniem. Naukowcy często dzielą je na przyswajalne oraz nieprzyswajalne. Do pierwszej grupy zaliczamy oczywiście fruktozę i skrobię, w drugiej znajdziemy błonnik, który zbudowany jest z celulozy oraz pektyny.
Wiele osób wciąż nie wie, czym są faktycznie cukry, które są korzystne, a których należy unikać.
Cukry proste to nic innego jak monosacharydy, dla wyjaśnienia są one złe. Łatwo przyswajają się w organizmie, produkty w których je odnajdziemy są dla naszego organizmu szkodliwe, wysokokaloryczne. Zaliczyć możemy do nich glukozę, fruktozę, galaktozę, rybozę oraz kilka innych. Gdzie możemy je odnaleźć? W białym pieczywie, słodzonych napojach, żywności wysokoprzetworzonej, słodyczach i co ważne, w alkoholu. Przeciwieństwem i dobrem dla naszego układu są oczywiście węglowodany złożone.
Cukier w naszej diecie jest bardzo ważny, lecz należy pamiętać, że nadmiar jest bardzo szkodliwy, co ważne w obecnych czasach mamy problemy z jego kontrolą, węglowodany znajdują się w każdym produkcie, nawet można je napotkać w wędlinach. Warto czytać etykiety, by zminimalizować ich zły wpływ na nasz organizm do całkowitego minimum.