Zalety stosowania wysłodków suchych.

Wysłodki suszone zawierają około 90 procent suchej masy. Pasza ta jest stosowana w żywieniu opasów, krów mlecznych i zasuszonych, a także trzody chlewnej i owiec. Wysłodki są paszą wysoko energetyczną i bardzo smaczną, chętnie zjadaną przez zwierzęta. Czym dokładnie charakteryzują się wysłodki suche i jaki wpływ mają na zdrowie zwierząt oraz wyniki hodowli?
Wysłodki suche:
Wysłodki zaliczane są do pasz treściwych. Mogą być produkowane z dodatkiem melasy lub bez melasy. Pasza ta jest bardzo bezpieczna pod względem ryzyka zakwaszenia żwacza. Fermentacja w żwaczu wysłodków suchych jest powolna i nie prowadzi do obniżenia wartości pH oraz zapobiega kwasicy żwacza. Pasza w formie wysłodków suchych może stanowić od 10 do 50 procent masy mieszanki treściwej uzupełniającej. Dawka dla krów mlecznych oscyluje w granicach 2-4 kilogramów na dzień. Ze względu na zawartość potasu, wysłodki suche należy ograniczyć dla krów zasuszonych, a dzienna dawka tej paszy nie powinna przekraczać 1 kilograma. Wysłodki suszone można podawać bezpośrednio na stół paszowy, dodawać do mieszanki treściwej oraz moczyć przez 8-12 godzin przed skarmieniem.
Wysłodki melasowane:
Ten rodzaj paszy zawiera dużą ilość łatwo strawnego włókna oraz pektyn. Utrzymanie odpowiedniego zakwaszenia żwacza jest możliwe, dzięki temu, że czas rozkładu tych składników w żwaczu jest dłuższy niż w przypadku skrobi. Dłuższy proces przeżuwania stwarza doskonałe warunki dla bakterii. Wysłodki melasowane pozwalają krowie pobierać więcej suchej masy, co korzystnie wpływa na wyniki hodowli. Doskonała smakowitość wysłodków i ich czas przeżuwania, sprawiają, że wydajność mleczna znacząco się poprawia. Ponadto melasowane suche wysłodki są idealnym i niezastąpionym źródłem energii.
Co zawiera suszona postać wysłodków?
Suche wysłodki składają się głównie z suchej masy, białka ogólnego, a także tłuszczu ogólnego, surowego włókna, popiołu, wapnia, fosforu, potasu, nieznacznej ilości sodu oraz magnezu. Wszystkie te składniki wpływają korzystnie na stan zdrowia zwierząt oraz podnoszą wyniki hodowli oraz produktów, np. mleka.
Zalety stosowania wysłodków:
Zmniejszenie ilości zbóż na rzecz wysłodków suchych w mieszance treściwej, znacząco obniża ryzyko wystąpienia kwasicy żwacza. Odpowiednia flora bakteryjna w żwaczu, przekłada się na lepsze wartości mleka, poprawia zdrowie zwierząt i tym samym zwiększa korzyści z hodowli, eliminując problemy z kwasicą. Pasza ta jest doskonałym źródłem energii. Odznacza się wysoką smakowitością, dzięki temu jest chętnie zjadana, co dobrze wpływa na przyrost masy zwierząt. Łatwość podawania, bezpośrednio na stół paszowy, jest jej niewątpliwym atutem. Podawanie wysłodków suchych wpływa też pozytywnie na jakość mleka. Pasza ta jest dostępna przez cały rok i jest łatwa w przechowywaniu. W Polsce stosuje się głównie wysłodki buraczane, zarówno wzbogacone melasą, jak i bez dodatków melasy. Wybór produktów paszowych na rynku jest ogromny i nie ma obawy o to, że pasza ta będzie trudno dostępna.